For ett år siden slo LAG alarm da regjeringen foreslo å kutte bistanden til Latin-Amerika med 70%. Ytterligere kuttforsøk over denne posten har heldigvis ikke kommet frem i år, og LAG setter pris på at arbeidet med menneskerettigheter fremheves og at sivilsamfunnets betydning anerkjennes.
Samtidig er Latin-Amerikagruppene fortsatt bekymret for den stadig større satsningen på privat sektor og økonomisk samarbeid i regionen fremfor bistand og langsiktig utvikling og tilstedeværelse. Bevilgningen til Norfund økes samtidig som nivået på regional bistand og støtte til sivilsamfunn forblir den samme. Regjeringen Solberg må ikke glemme at Latin-Amerika er en region med store utfordringer når det kommer til gjennomsiktighet, organisasjonsfrihet og rammeverk for næringslivsaktører. Regionale og nasjonale finansinstituasjoner eier av den nasjonale eliten, som igjen domineres av et fåtall mektige familier med store eierinteresser. Dette er virkeligheten i store deler av Latin-Amerika, og er noe av årsaken til at regionen har enorm ulikhet mellom fattig og rik. En kan ikke forvente at investeringer uten videre fører til økt velstand, anstendige arbeidsplasser for menneskene som lever i landet. Når næringslivet skal overta rollen som utviklingsaktør og økonomiske aktører flytter inn i regionen samtidig som ambassader legges ned betyr det derfor at støtte til sivilt samfunn blir desto viktigere og det må følges opp med strengere etiske retningslinjer som inkluderer krav til forhåndsundersøkelser og aktsomhetsvurderinger.
Det er nok av eksempler på norske investeringer i selskaper og aktører som beviselig har brutt grunnleggende menneskerettigheter som arbeiderrettigheter, organisasjonsrett, ytringsfrihet og konsultasjonsretten. Det har ikke blitt gjort tilstrekkelige undersøkelser og konsultasjoner med de berørte i forkant og investeringene har gitt negative konsekvenser for mennesker og miljø heller enn å fremme utvikling, skape arbeidsplasser og økt levestandard for lokalbefolkningen. I statsbudsjettet understrekes det at Norfund skal rapportere utviklingseffekter av fondets investeringer og at aspektene arbeidsplasser, skatteinntekter til vertslandet, likestilling, miljø, opplæring og teknologioverføring, antikorrupsjon og arbeidsstandarder skal tas opp følges opp i alle investeringer. Men hvor er mekanismene som sørger for at dette blir etterfulgt?
Næringsliv er viktig. LAG heier på jobbskaping i regionen, men under hvilke forutsetninger og på bekostning av hva? En satsning på næringslivet kan bare skje når en vet at det skjer på folkets premisser og kommer lokalbefolkningen til gode, og dette ser vi ikke at statsbudsjettet for 2017 legger til rette for.